tisdag 21 december 2010

Raggartwist

På juldagen blir det livemusik på Tängergården i Övertänger, bystugan på krypavstånd från min stuga.
Blir det lindy hop? Ja med lite tur så, och raggartwist kan nog utlovas.

Tängergårdens biljettlucka, inför julkonserten vi gjorde i helgen. Söndagen fjärde advent spelade vi på Tängergården. Mikael Godée och jag gästade Tängerpojkarna med Karin. Roligt! Lustigt nog diskuterade Mikael och jag Roy Anderssons filmer, och nu tycker jag att det nog ligger ett litet skimmer av Roys touch över dena biljettlucke-bild. Mikael och jag har haft två konserter nu i helgen som gick. Ett stort juljubel i Sandvikens kyrka där vi fick bjuda på Stjärnspelasånger, både själva och tillsammans med körer och musiker. Stjärnspelssånger blev det även på Tängergården, samt koraler och Bingsjö jultiggarvisa.

Men visst ser det ut som de dansar lindy? Det tycker iallafall jag.
Snygga gardiner, i Enviken där 50-talsestetiken råder.

Är det årets mörkaste dag idag? Imorgon blir det ledighet, det piggar alltid upp. Lite spänning med SJ likaså. Senast gick det som på räls....ha ha, jo men det är faktiskt sant. Så jag håller tummarna att de tar oss till Dalarna igen.
Julegoa kramar från Eva

torsdag 16 december 2010

julkonsert-turné

Martin Nyström, recensent i DN, har tagit med vår cd "Så vill jag sjunga" på sin lista över årets 10 bästa cds. Jag är otroligt glad för detta!
http://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/arets-basta-skivor-martin-nystrom-1.1227459

Gunnar, Göteborgs Kammarkör och jag har haft många roliga stunder nu i december. Lyssna gärna på oss på radio nu på söndag 4e advent. Då sjunger vi i radiogudstjänst i P1. Tillsammans med Ahmad Al Khatib på arabisk luta, och Harald Svensson på piano. Jag fick just en lyssnings-cd och det låter helt magiskt med arab-lutan till dessa advent- och mariasånger. Det är Gunnars finurliga sammansättning av dåtid och nutid, julen ur ett palestinskt perspektiv.
Här några bilder från igår då Gunnar, kören och jag sjöng i domkyrkan:
Fullsatt i domkyrkan i Göteborg, förväntansfulla inför allsång, körsång, Frälsningsarméns musikkår.

Backstage.

Imorgon startar resan mot Sandviken och sedan Övertänger. Mikael Godée och jag ska medverka i två julkonserter. Som huvudartister i Sandvikens kyrka lördag kl 16. Och som medmusiker när Tängerpojkarna med Karin sjunger in julen i Övertänger, Tängergården kl 16. Nu är det så intensivt mycket som händer....det ska bli roligt förstås, och jag håller tummarna för att SJ ska ta oss fram i rätt tid.

Nu ska jag packa scenkläder, turnéprylar, dans-skor inför måndagsdansen.....

Hälsar
Eva

fredag 10 december 2010

Adventskonserten igår

Snö vid centralstationen i Göteborg.

Förberedelser och uppladdning inför konsert. Nedan, Wolf och Gunnar köper ost hos handlarn i Ulvsund.


Adventskonsert i Ljungs kyrka, Ljungkile. Arrangör L'Jazz.

Det blev så härligt igår, jag tror vi var glada allihop. Både vi som medverkde och de som kom och lyssnade. Gunnar har satt ihop en alldeles egen, speciell, vacker och meningsfull julkonsert. Texterna som Martin Berggren läste gav djup och sammanhang för musiken, det kändes för mig som att nu är det på riktigt. Gunnar jobbar nästan alltid med långa sjok av musik där sångerna följer på varandra med olika sorters bryggor. Det kändes väldigt skönt att få göra musik på det viset utan onödiga avbrott. Jag är så glad att jag får vara med om detta! Och glad givetvis att så många ville komma och lyssna.

Idag startar jag dagen i Ljungskile, både familjen Biermann och jag har sovit över hos Gunnar eftersom kvällen blev sen. Det var en dag igår som inte liknar något annat. Vilken resa! Sist på kvällen berättade Wolf Biermann om sin uppväxt och hur sången blev hans källa till utryck. Jag kommer att behöva lång lång tid för att smälta allt han berättade om sin familjs öden under 2a världskriget i tyskland. Och jag kommer aldrig att kunna förstå det iallafall, men jag kommer att bära det med mig. Wolf är en unik överlevare helt enkelt.

Jag ska visa några bilder från igår, så välkommen tillbaka till bloggen lite senare ikväll eller så.

Kramar,
Eva

tisdag 7 december 2010

Upp

Efter en långdragen förkylning börjar livet kännas lite lättare igen. För att inte tala om det stora med att flytta och allt som är kopplat till det. Med viss möda, röstligt och energimässigt, har jag kunnat genomföra starten av christmas concert holiday madness. Och nu är det i full gång.

På torsdag 9 dec blir det en stor höjdpunkt med Gunnar Erikssons, Göteborgs kammarkörs och min med flera solisters julkonsert i Ljungskile. Arrangör L'Jazz, jazzklubben i Ljungskile. Biljetter och föranmälan till L'Jazz på 0522-21824 eller ljazz@telia.com
Jag tror det kostar 140 kr.

Gårdagens repetition väckte lusten att sjunga, att göra musik ihop, få vara en del i helheten. Kören och Gunnar är helt unika med sitt sound och samarbete. Ahmad Al Khatib spelar arabisk luta, så vackert och färgrikt. Harald Svensson är pianist och gör underbar musik utifrån sin tolkning av våra sånger och psalmer, improviserar och kopplar ihop helheten med den arabiska lutans klang. Jonas och Katarina Palm spelar cello, och deras vän Ida spelar altfiol. Dessa tre stråkmusiker ger en fantastisk djup stråkklang i sammanhanget. I kören finns instrumentalister på basklarinett och flöjt. Till all denna härlighet får jag sjunga både folkliga koraler och nyskrivet palestinskt. Själva rötterna i österlandet är något vi vill lyfta fram här, och även nutiden med hela den enorma längtan efter fred och kärlek i vår konfliktdrabbade värld.

Vad världen behöver är kärlek.

Det fattas kärlek.

Göran Tunströms texter ur Ökenbrevet kommer att läsas av Martin Berggren, skådespelare.
Det är så Gunnar vill göra julkonsert, och jag är mer än lycklig att få vara med och skapa musik i denna konsert.


I söndags sjöng vi julsånger hemma hos Moa Brynnel i hennes sköna hus. Många, korta, svängiga, glada små folkliga julvisor. En del av dem har roliga nästan bisarra traditioner knutna till sig. Men mest slående är nog att nästan varenda en av de gamla julsångerna innehåller ord som ljus, stjärna, lysa, klara ljus osv. Det behövs i denna tid! Knytisfika hos Moa:



Varma hälsningar,
Eva

måndag 6 december 2010

noter noter


Idag har jag skrivit ner två fina norska bröllopssånger på not. Det är lite klurigt med språket, det finns så många varianter av norska, plus alla dialekter. Det känns som när barn sjunger på engelska....

På bilden är det Björs olof och Anbo Karin, på deras bröllpsdag 1901.

Ikväll sång sång sång med Göteborgs Kammarkör och Gunnar Eriksson. Härligt!

Kram, Eva

onsdag 1 december 2010

Morgonljus i Sandviken

Sandviken i morgonljus.

Ahlséns Hotell där jag bott i natt, efter en repetition inför julkonsert 18 dec i Sandvikens kyrka.

Ordentligt med snö.

Nu sitter jag på tåget hemmåt. Funderar över att livet känns som en labyrint där det gäller att hoppa, springa, lösa kluriga gåtor, som i ett dataspel jag sett dottern spela. Nu är det nära att jag snart kommer till nästa nivå när det gäller bostad.

Igårkväll var det riktigt roligt att sjunga, trots en envis förkylning som jag försöker bekämpa. Kören i Sandvikens kyrka leds av Ann-Mari Aldén, en körledarinna med massor av kraft! Hon skottade snö redan kl 6 i morse! Kören var en mycket trevlig bekantskap och vi sjöng olika julsånger som jag valt ut. Folklig koral, snabba småvisor, ja det finns mycket fint att välja på till jul.

På fredag inleds julkonsertserien för min del. Då i duoformat med Mikael Godée på sopransaxofon. Stenungsunds kulturhus kl 12.30, lunchkonsert i samband med julmarknad. Holiday Concert Madness....var det en radiopratare som kallade denna årstid.....

Kram,
Eva