torsdag 18 november 2010

Enviken-visa för pristagare och kronprinsessan

foto Jöran Fagerlund.

Igårkväll delades Göteborgspriset ut, 1 milj kr till två hjältar inom havs-ekologi och hållbar utveckling för världens fiskbestånd. Priset delades ut av kronprinsessan Viktoria. Göteborgs Kammarkör med Gunnar Eriksson var där och sjöng sånger om havet, och jag fick gläden att sjunga Vi segla ut på livets hav, en visa efter Anna Sjöbom, Enviken. Det kändes väldigt speciellt att stå öga mot öga framför pristagarna och Viktoria och sjunga, och en fullsatt stor aula med gäster.


foto Jöran Fagerlund

Fiskeriverket, Havsmiljöinstitutet, och Gothenburg Award ligger bakom priset. Den ena pristagaren, Randall Arauz, är en ledare för en mindre organisation i Costa Rica,en gräsrotsorganisation som lyckats få fram lagar i sitt land som stoppar grym haj-fiskemetod. Och dessutom lyckats påverka internationellt att flera andra länder och snart även USA också förbjuder haj-fisket. Det var särskilt glädjande tycker jag att de fick pris. Den andra pristagaren, Ken Sherman, verkar enormt värdig priset han också. En forskare som utvecklat teorier om havets ekosystem där en holistisk syn råder.

Isabella Lövin talade jättebra tycker jag. Engagerad, passionerat intersserad av fiske och hav, som global fråga.

Visst var jag ganska pirrig inför detta uppdrag. Att bara sjunga en enda sång kräver ofta mer förberedelse och uppladdning än att sjunga en hel konsert. På bara tre minuter ska man få fram allt man vill med sången, leverera allt.

Förberedelserna underlättades inte av att kvällens arrangörer var i princip osynliga under timmarna innan då vi gjorde ljudprov etc. Vi musiker hade ett rum, men som inte var tillgängligt förrän kort kort innan ceremonin p gr av en presskonferens. Man vill ju helst inte vara ute bland gästerna med papiljotter i håret och sin termos te (yogi-te för röstuppvärmning). Ljudteknikern var väldigt trevlig men han hade inte heller fått mycket information om kvällens upplägg. Bra timing och förflyttningar tycker jag känns som A och O för att ett stort evenemang ska bli lyckat.

Jag hade nog ganska bra läge i programmet ändå."Vi segla ut på livets hav" kom i en fas av programmet då hela salen var knäpptyst lyssnande och kunde ta in sången. Ljudtekniken fungerade bra och även de längst bak i salen hörde vartenda ord i sången. Innan var det en massa tal, och det kändes som att publiken behövde få musiken just där. Jazzpianisten Harald Svensson spelade med mig, och han gjorde en jättefin varsam jazztolkning av Annas visa.


Vi segla ut på livets hav ifrån vår ungdoms strand.
Vi stego nyss i samma båt och lade ut från land.
Utöver vida rymdens fält, vårt segel flyger ut.
Vi veta ej vart färden bär, och ej när den tar slut.

Vi veta dock att var minut vi färdas fort framåt.
Vi veta ock att vredgad våg ska slå emot vår båt.
Vi tro att det ska bliva storm när dagen byts i natt.
Och mången ros ska vissna bort och minskas mången skatt.

Min fröjd är din, din sorg är min, och så vi dela allt.
Det är så gott att vara två, då blir ej livet kallt.
För du och jag, och jag och du, vi står med hand i hand,
och när det stormar lutar vi oss tätt intill varann.

Trad efter Anna Sjöbom, Enviken.


När kvällens jobb var avslutat var vi ett skönt gäng ur kören som hängde kvar vid ett mingelbord, drack lite vin, åt goda räk-klämmor. Sååå skönt att slappna av, prata av sig tillsammans, bli kvar som sista att lämna festen. Tack Katarina för skjutsen hem!

www.gp.se/nyheter/goteborg/1.492522-prisas-for-sin-kamp-for-haven

Tack Jöran att jag får låna dina bilder! Läs gärna Jörans blogg: http://pamflett.wordpress.com/2010/11/18/havsmiljon-i-fokus-vid-utdelningen-av-goteborgspriset-for-hallbar-utveckling-2010/

Festliga hälsningar, Eva

3 kommentarer:

  1. Vilket ärofyllt uppdrag Eva, låter väldigt kul.
    Hoppas du får en fin helg, kram!

    SvaraRadera
  2. Och som vanligt, inte ett ord om dig, om Göteborgs Kammarkör eller ens om Stefan Edman i Göteborgs-Posten.

    SvaraRadera
  3. När det finns erfarna människor som kan det här med att anordna...låt arrangörer av det här slaget veta vilka de är till nästa gång!
    Vill du ha namn: säg bara till! Artister/ljud & ljusfolk behöver veta. Checklista att kolla i förväg...finns!
    Härligt att höra att det ändå gick bra med ditt framförande! Den visan är bara såå fin! Hoppas att du fick bra utdelning på alla sätt.

    SvaraRadera