torsdag 2 september 2010

Jag gör en drömkrona, brudkrona

Mellan fantasi och verklighet

Skravelkrona med pappersblommor. Jag vill göra en krona med inspiration av brudarna från förrförra seklet. På måndag ska vi ta pressbilder för vår trio "Nordic Wedding Music". Mikael Godée, Mats Eriksson och jag spelar nordiska bröllopssånger.
Det ska bli väldigt roligt att leka med utryck i fotot, vi får väl se om det blir användning för en krona, det kan jag inte lova, men det är roligt att tillverka en i vilket fall som helst. Man kan alltid öva sångtexter medan man pysslar.

De brudar för drygt 100 år sedan bar svart klänning och smyckades med hemgjorda kronor av ståltråd, vackra band, pappersblommor.

De överdådiga bröllopsutsmyckningarna en brud skulle bära ägdes av brudkläderskan, en av byns kvinnor som hade uppdraget att klä brudarna, ett uppdrag med anseende. Det var mängder av vackra band och spetsar, pärlor, krimskrams och pappersblommor. Landet lagom, vad är det? Det ska vara mycket!

Jag har sport att du ska gifta dig och jag har sport vem du ska ha.
Ja, du ska hava en hjärtans vacker flicka som är riker och står sig bra.
Du må taga den och du må tacka,
du må kyssa den och du må klappa,
du må tro att hon har silverknappar med gulljuveler
och pampidoser och pärlekransar
och pärlepipor i vartenda hår, sa'n!

Visan här är från Bjursås i Dalarna. Det berättas att det i Bjursås i början av 1900-talet kunde finnas över 60 olika delar i en brudkläderskas förråd. Mässingskrona med hängande löv, kvistar med guldblommor och röda rosor, krans av konstgjorda blommor, en rosett med nedhängande band med konstgjorda blommor och blad som fästes i nacken istället för slöja. Det var sidenband i knippen att fästa på kjolen, pärlhalsband och små buketter av blommor att fästa på kjolen.

Här är stommen, av dubbelvikt papp från en Corona ölkartong.


Instruktionerna till att göra denna krona finns i boken " Krona och Krans, smycka till fest och bröllop" utgiven av Svenska Hemslöjdsföreningars Riksförbund.

Nu börjar dagen!
Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar