onsdag 9 mars 2011

Stallets framtid i Stockholm


Många fantastiska upplevelser har utspelat sig på Stallet Folk och Världsmusik i Stockholm. Här är ett av mina favoritminnen, 2006, Mattias Pèrez och jag släppte vår första cd. Ett personligt minne. Och alla som varit någongång på Stallet, som artist eller publik eller dansare, har säkert sina egna personliga minnen.
Stallet är en scen för levande musik, och engagerar främst artister bosatta i Sverige, och drivs av RFoD, Riksförbundet för Folkmusik och Dans.
Som ordförande i RFoD vill jag nu uppmuntra er alla att komma med era synpunkter på vad scenen och dansgolvet Stallet Folk- och Världsmusik betyder för Stockholm och landet i stort.

Vi ska nu i vår ska vända oss till alla som berörs av Stallets verksamhet och opinionsbilda för Stallets framtid. Vill ni hjälpa oss och skriva ett brev om er syn på Stallets betydelse? Stallet har inte bara en funktion i Stockholms kulturliv utan betyder mycket som nationalscen för hela landet.

Stockholms Stad har i januari gett besked till Stallet att de inte längre tänker stödja verksamheten. Bidraget halveras 2011 och ska tas bort helt 2012. Detta får givetvis stora konsekvenser för verksamheten på Stallet. Statens Kulturråd ställer sig också undrande till denna hastiga omställning då Stockholms Stad tidigare har visat uppskattning för verksamheten på Stallet. Statens Kulturråd har också sagt att de tänker fortsätta stödja Stallet, men som vanligt gäller det att man har lokalt stöd för att åtnjuta statligt stöd.
Stallets mål och mening är att vara ett vattenhål för folk- och världsmusik och dans. Det som gjort oss unika är den stora bredden av nordiskt och invandrat och att här har artister bosatta i Sverige kunna visa sin konstnärliga kreativitet. Stallet är också en plats för kompetensutveckling i vår genre, här görs seminarier och kurser. Skolföreställningar och danskvällar står också på verksamhetslistan.

Skriv gärna också på Stallets facebooksida.


Varma hälsningar,

Eva Rune, ordförande i RFoD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar