onsdag 26 maj 2010

helgförberedelser, och sötaste katten på besök

Idag har jag målat från morgon till kväll. Undrar om katter dras till målning? Idag var det en ny katt på gården som ingen känner igen. Hoppas hoppas den hittar hem till sig igen. För det är en tam och kelig katt. När jag satte mig ner hoppade den upp i mitt knä.



Medan jag målar lyssnade jag in några gamla plattor som jag inte haft framme på länge. Ray Campi and the Snappers och Taj Mahal har det varit, väldigt kul musik att måla till.

Nu är det bara att ställa undan allt för ett par dagars uppehåll. Nu väntar jubileum i Rättvik, både Folkmusikens Hus och gymnasieutbildningen för folk- och världsmusik fyller 10 år. Jag har packat och provat klänningar för att ha olika byten hela helgen.

Kom till Rättvik! Var med och fira!
Eva

Jubileums-info:

Vi fyller tio år! Kom och fira med oss
Välkommen till Folkmusikens hus och RäFVs jubileumsdagar
28-29 maj

Folkmusikens hus och Rättviks folk- och världsmusikutbildning vid Stiernhööksgymnasiet firar 10-årsjubileum tillsammans. Det firar vi med att erbjuda upplevelser för hjärta och hjärna med konserter, seminarier och naturligtvis fest i dagarna två! Missa inte konserten på Rättviksparken, läs mer nästan längst ned.



FRÅN ARKIV TILL SCEN
28 maj kl 10



Per Gudmundson visar FIOL – ett arkivsystem för folkmusik och dans. Undrar du kanske vad en audiovisuell databas är? Och vad som kan finnas i en sån? Kom och se med egna ögon hur modern teknik möter gammal musik och inspirerar till ny!
Plats: Stiernhööksgymnasiet. Fri entré

WORKSHOPS
28 maj kl 13.30-16.30
Välj en av följande kortkurser
Sång
Sjung de allra vackraste folksångerna och utveckla din röst! Kursledare är Sofia Sandén sångerska, folkmusiker och logonom. Känd bl.a. från gruppen "Ranarim"
Dans
Lär dig dansa dalpolskor med Anders Holm. Anders är folkdansinstruktör sedan 1994 och har sedan dess haft kurser i Sverige och utomlands. Hans pedagogiska strävan är att ge dansaren den teknik som krävs för en dansupplevelse man vill ha mer av.
Ensemble
Tips och tricks i den nobla konsten att arrangera folkmusik. Vi kollar in stämföring, ackord, rytm och riff enligt kokboks-modellen. Vi spelar igenom färdiga arrangemang och diskuterar uppbyggnaden utifrån generella principer. Lärare Peter Rousu lärare/programledare RäFV.
Gratis men begränsat antal platser. Först till kvarnen-principen gäller. Förtur för folkmusik/dans-pedagoger. Anmäl dig per mail till peter.rousu@rattvik.se senast 26/5. Plats meddelas senare i bekräftelsemailet. I samarr. med ESI Tobo.

ÖPPET HUS FOLKMUSIKENS HUS
28 maj kl 18



Vi slår upp portarna för dans och spel i hela huset! Något att äta och dricka och klackarna i taket!
Plats: Folkmusikens hus. Fri entré

KONSERT MED RäFV LÄRARE
28 maj kl 19
Nuvarande och gamla lärare bjuder på konsert! Med bl.a. Stefan Ekedahl, Jonas Holmén, Peter och Jeanett Rousu, Josefin Westman, Sofia Sandén, Jean-Piere Yvert
Plats: Folkmusikens hus. Fri entré

SEMINARIUM: VART TOG VÅGEN VÄGEN?
29 maj kl 10



En paneldiskussion om självbild och verklighet i folkmusiksverige. Sex personer som på olika sätt har en djup relation till genren utvecklar sina tankar kring fenomen och föreställningar i svenskt folkmusikliv.

I panelen:
Dan Lundberg (moderator), folkmusiker och chef för Svenskt visarkiv
Lars Farago, förbundssekreterare RFoD. Riksförbundet för Folkmusik och Dans
Carin Kjellman, sångare och programledare i folkmusikradion P2
Pär Moberg, folkmusiker och pedagog, Musikhögskolan i Malmö
Sara Parkman, folkmusiker och elev, Musikkonservatoriet Falun
Kalle Tiderman, författare och musikjournalist

Frågeställningar:

Folkmusikvågen, fanns den? Myt och mediakonstruktion eller musikrörelse med gemensamma värderingar
Sekt eller bred musikrörelse – Folkmusiken som utestängande eller inkluderande fenomen
Strategier för synlighet – "kammarmusik och kristallkronor" eller "läderbrallor och solbrillor", finkultur eller populärkultur
”Vi finns ju på YouTube och MySpace!!”. Om de nya medierna och osynligheten i radio, TV, press
Folkmusikgenren – Bortskämd, elitistisk och bidragsberoende eller kreativ, nyskapande och dynamisk del av svenskt musikliv
Många huvuden under samma hatt (Sveriges spelmäns riksförbund, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Svenska Folkdansringen) – gemensamt agerande, bromskloss eller förutsättning för utveckling
Framtidsspaning

Plats: Folkmusikens hus. Fri entré
JUBILEUMSKONSERT
29 maj kl 17.30
Akt 1: RäFV ger en föreställning om hur det kan vara att komma på besök i folkmusikmiljön…
Akt 2: Folkmusikens hus jubileumskonsert med Lena Willemark som konferencier.
Medverkar gör bl a Ola Bäckström, Per Gudmundson, Jon Holmén, Malin Foxdal, Agneta Stolpe, Ian Carr, Lamine Cissokho, Maria Jonsson, folkmusikeleverna vid Musikkonservatoriet i Falun samt små och stora Dalaspelmän.
Entré: 150 kr, Plats: Rättviksparken
Beställ biljetter här

JUBILEUMSFEST PÅ HOTELL LERDALSHÖJDEN
29 maj kl 21



Vill du vara med och fira ordentligt? Middag kan man inte längre beställa men kom ändå! Vi får underhållning av Orsa spelmän med Benny Andersson samt Timber. Vill du lira själv blir vi glada!

FOLKMUSIKMÄSSA
30 maj kl 11 Mora k:a
Folkmusikmässan "Upp min duva" är en mässa skriven i småländsk stil för kör, sångsolist, nyckelharpa, 2 fioler, flöjt, gitarr och bas.
Uppförs för sjätte gången nu med Mora kammarkör under ledning av Ulrika Ryssmats.
Solist Josefin Westman
Nyckelharpa Henrik Eriksson
Fiol I Jeanett Walerholt Rousu
Fiol II Gustav Melén
Flöjt Stefan Ekdahl
Gitarr Peter Rousu
Bas Bosse Gatu
Komponerad och arrangerad av Jeanett Walerholt Rousu och Peter Rousu Fri entré

Välkommen på jubileum!
Önskar hela personalen på Folkmusikens hus och RäFV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar