torsdag 21 oktober 2010

Mångfald är bra 2

19 okt Brunnsparken, Göteborg. Folkmusiker mot främlingsfientlighet.
Tjofaderalla-folkmusik för alla!

Jag sitter och reflekterar här vid köksbordet efter att ha lyssnat på debatt i tv. I Gomorron-soffan idag strax för kl 7 debatterade RFoDs Lars Farago med SDs Mattias Karlsson.

Ett grundläggande ställningstagande, varför ska samhället stötta kulturyttringar? Det är en stor fråga som inte ofta debatteras.
Lars svarade på påståenden som att stora summor går till mångkulturen, vilket det inte gör. Vi som följer utveckling och statistik på folk- och världsmusik ser att just de invandrade folkmusikerna i Sverige marginaliserats under de senaste åren. Jag tror inte att SD är pålästa i frågan om folk- och världmusik. Deras bild stämmer inte med vad yrkeskåren, högskoleutbildningarna och de stora amatörorganisationerna inom folkmusiksverige har sett inifrån genren. Och jag tror vi utövare har bättre inblick än de.

Jag tror att man kan se både kultur och idrott som viktiga positiva krafter som förenar medborgare och skapar meningsfulla samahang att leva i. I både kultur och idrott behövs en bred bas av amatörer och en spjutspets av yrkesverksamma. Det är samhällsekonomiskt klokt att stötta detta. Det slukar inga stora summor och det ger en oerhörd samhällsvinst. Särskilt i det fria musiklivet förmeras varje krona staten ger på ett sällsynt bra sätt, p gr av att vi yrkesmusiker spelar för hyfsat avtalsenliga gager på scener som drivs av ideella, oavlönade krafter. De ideella inom både kultur och idrott är eldsjälar som samhället behöver. Samhället behöver också de yrkesverksamma, de är utvecklare av området, de är förebilder för andra.

Sd's Mattias Karlsson menar att kulturpengar måste prioriteras till enbart det som är ursprungligt svenska kulturyttringar som t ex hembygdsrörelse, svensk folkdans och svensk folkmusik. Han påstår att kulturpengarna måste tas från områden som utbildning och sjukvård.

Man kan också se på saken att vi blir friskare av t ex kultur och idrott. Det finns mängder av forskning som stödjer detta.

För mig och många med mig i min genre folkmusik blir detta utestängande av övriga folkkulturyttringar hos svenska medborgare något högst konstruerat eftersom vi redan har en positiv sida-vid-sida-verklighet.
Varför ska vi ta bort det?
Varför ska vissa medborgare stängas ute?
Varför ska politiker lägga sig i vår frihet och öppenhet för andra kulturer?
Utvecklingen har gått framåt på detta integrerande område, varför ska vi backa tillbaka då?

Vi som själva spelar, sjunger och dansar svensk folkmusik ser inte något hot överhuvudtaget där världskultur skulle ta resurser och utrymme från oss? Kultur behöver leva och frodas i en mängd olika kulturinfluenser, och vi lever nu i en global tid där kulturflödet är obegränsat via internet och våra resvanor. Framgångsrika företag förstår att kunna kommunicera globalt och att det är en tillgång i affärslivet att ha mångkulturell kompetens. Nej, vi vill inte bli förknippade med främligsfientlighet, för det finns inget sånt i folkmusikens karaktär. Musik har alltid varit och är ett globalt språk och det är lätt att mötas i den positiva bemärkelsen. Vi folkmusiker känner en samhörighet med varandra och vi vill delta i positiv samhälssutveckling, oavsett hud/hårfärg.

Vi folkmusiker ska inte bara vara arga på SD.
För trots att de är okunniga i ärendet så har de hjälpt oss belysa viktiga frågor, att media har börjat ta in oss i rikspress och tv. Vi vill ha mångfald och att det är positivt med det rika utbud av folkliga kulturer vi har i Sverige. Jag tror SD gör världskulturen en tjänst fast det inte var deras ursprungliga syfte. SD för en orimlig politik där kulturpengarna ska styras efter deras apartheid-ideologi. Om Sverige är just demokratiskt så ska kulturpengarna fördelas som en spegelbild av de som bor här och betalar skattepengar. Ca 1 miljon svenskar har annan bakgrund än svensk och de betalar också skattepengar.

Vi ska inte ha små separata öar av kulturyttringar där vi aldrig möts, utan det ska byggas/främjas fler och bättre mötesplatser som speglar hela samhället med den fina rikedom av olika traditioner vi har här. Det är sådant vi i RFoD vill prata med alla partierna om. Och vi kanske ska tacka främlingsfientliga SD för att de pushar för frågan, även om vi inte delar deras analys. Jag hoppas och tror att övriga partier nu kommer att diskutera detta med ett höjt engagemang.

Önskar en skön dag!
Eva

1 kommentar:

  1. Jag tror också att SD:s utspel "med facit i hand" kommer att vara bra för all folklig kultur i vårt land. Frågan har verkligen lyfts upp och jag tycker alla företrädare för olika folkkulturorganisationer ger så bra svar. Själv fortsätter jag mitt brobyggande och gränsöverskridande arbete med danscirkeln som bas.
    Ha en bra dag du med, Eva. Kram

    SvaraRadera