onsdag 20 oktober 2010

Mångfald är bra

När jag tänker på kreativa miljöer och konstnärligt utövande har jag kommit fram till följande, inte särskilt nya eller revolutionerande tankar.

* Det är en tillgång att det finns musik och dans av många olika slag. En resurs, något som berikar mig.

* Jag är nyfiken av mig och tycker att bra musik och dans kan komma ur många källor. Jag är glad att få uppleva det här i min egen stad, kultur ska vara lättillgängligt och inte kräva miljöförstörande flygresor för att nå.

* En av folkmusikens styrkor är att vi lätt kan spela tillsammans, p gr av att det är gehörstradition, inga noter krävs, inga speciella lokaler. Vi kan lätt spela ihop med musiker som har en annan tradition än vi själva, och vi spelar tillsammans för att det är kul.

* Skapande i vilken form som helst mår bra av att ha många och nya infallsvinklar och breddade perspektiv. Skärmas det av eller stängs in så tynar det av. Därför lyssnar jag på all möjlig musik men fortsätter ha min bas i folkmusik från Sverige.

* Nutida folkmusik är inte musealt. Det är en spegling av nutiden, en bild av de nutida mötesplatserna och de människor som möts där.

* Vi lever i en global tid och vi möts av musik från hela världen. Det går utmärkt att vara specialist, mästare på svensk folkmusik och samtidigt berikas av folkmusik från andra delar av världen. Det är bra att lyssna på mästare från andra länder och fördjupa sitt eget utövande efter att ha tagit in vad som sker på scener runt om i världen. Ännu bättre att få spela tillsammans med mästare från andra länder. Utvecklande konstnärligt, och kompetenshöjande.

* Kulturstöd ska självfallet vara tillgängligt för alla medborgare, oavsett kulturell härkomst. Det är andra kriterier som ska styra bidragsfördelningen, t ex kvalitet, social funktion, barns- och ungdomars möjlighet till kultur att delta i och njuta av. Folkmusiken i Sverige finns i den fria kultursektorn och där behövs offentligt stöd. Operahus och stora orkestrar drar ca 95 % av kulturstöden och det fria musiklivet utanför institutionerna delar på 5 %. Är det rättvist fördelade skattepengar?

Här är gårdagens bilder från skönt italienskt fik i Göteborg, Bar Italia på Prinsgatan. Till och med lysrören i taket är italienska flaggan. Väldigt gott kaffe! Jag dricker kaffe av en mängd olika sorter, kokkaffe över öppen eld ibland, och ibland en cappucino på italienskt fik. Omväxling förnöjer!

Ha en skön dag önskar Eva


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar