torsdag 22 april 2010

Sveriges första Folk- och Världsmusikgala 23 april

Nu har vi i RFoD telefonmöte varje kväll för att få ihop alla trådar inför den första Folk- och Världsmusikgalan i Sverige. Imorgon kväll 23 april går det hela av stapel och den som inte fick biljetter till nybrokajen 11 i Stockholm kan njuta av musiken på P2 som direktsänder.
www.gala.se


Direkt efter Galan håller RFoD förbundsstämma, 24-25 april. Vi glädjer oss att träffa RFoDs medlemmar och få prata viktiga saker ihop på seminarier och i förhandlingar om hur RFoD bäst ska utvecklas framåt.


* Stallet självständigt
* Barn och Unga, här försöker RFoD samarbeta med många för att starta nytt studieförbund, Kulturens Bildningsverksamhet. Vi vill underlätta för unga arrangörer och har ett ungdomsprojekt där goda exempel lyfts fram. Unga folkkulturentreprenörer. Vi bevakar vad som händer med lärarutbildningen, vår f d styrelseledamot Pär Moberg har nyligen skrivit en omfattande rapport om folk- och världsmusik i hela skolområdet. Pär Mobergs rapport finns att ladda ner på Eric Sahlström Institutets hemsida. RFoD vill på alla sätt stödja barns tillgång till musik, barn i alla åldrar.
* Produktionsresurser. RFoD önskar att yrkesverksamma inom folk- och världsmusik ska få tillgång till produktionsresurser. T ex få arbeta fokuserat med tillgång till teknisk personal på Stallet och liknande genre-centra.
* Arrangörer. Behövs mer resurser samt öppning för fler arrangörer, det är mycket väl använda skattemedel enligt MAIS rapport.
* Informationsflöde. Om vi ser hur det fungerat med Rikskonserter hittills och jämför med andra nordiska länder så tror vi att branschorganisationer som RFoD kan ta en mer aktiv roll i att marknadsföra folk- och världsmusikartister utomlands. Detta görs i Norge och Finland med goda resultat. RFoD vill att information/marknadsföringsarbetet ses över och ansvarsfördelningen blir tydligare.


Här är info om våra seminarier och samtal som sker nu på lördag under RFoDs förbundsstämmo-helg i Stockholm:

SEMINARIER lördag 24 april
Södra Teatern, Kägelbanan
11.00 – Samtal och release – Unga folkkulturentreprenörer
Folk- och världsmusiken har många unga kulturentreprenörer. De verkar inom föreningar och som
fria obundna aktörer, som artister och arrangörer. Vilka är de? Vad gör de? Korta presentationer av
en ny generation som arbetar på nya sätt. Samtal om hur unga aktörer kan få plats för sina intressen i
kulturlivet.
Nybrokajen 11
11.00 – Nya musikverket – möjligheter och svårigheter – Samtal om hur förslagen om ny musikpolitik
påverkar folk- och världsmusiken i landet.
14.00 – Fler arrangemang – Hur stärka arrangörer av folk- och världsmusik
17.30 – Stockholms musikliv – Vad händer med Nybrokajen 11, Stallet och andra scener? Vilka blir
vinnare och vilka förlorar på en ny musikpolitik.

Varma hälsningar från Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar