onsdag 7 april 2010


Ett viktigt möte med Kulturrådet avklarat idag. För RFoDs utveckling och framtid. Irene Ala-Jukuri och jag, två från styrelsen i RFoD fick tillgång att låna Kennet Johanssons öron för att vi skulle ge vår bild av folk- och världsmusik-genrens utvecklingmöjligheter. Kennet Johansson är generaldirektör för Kulturrådet. Förutom Kennet så deltog även Benny Marcel, avdelsningschef för konst och kultur, och Luciana Marques, handläggare för tonsättare, musikarrangörer och fria musikgrupper.
Här sitter vi, Irene och jag, och slappnar av efter mötet i Kulturrådets ljusa vita lounge.


Det är mycket förmånligt att få träffa chefen för Kulturrådet, han är en mycket upptagen person. Särskilt i dessa tider då kulturlivet står i en större omstöpning. Han är så upptagen att vårt möte kortades ner från 60 till 40 minuter. Då är det bra att vara van vid improvisation, att fånga bollen snabbt och vara effektiv. Något som jag gillar.

Det är just med anledning av omvälvningarna i kulturlivet som vi i RFoD bett att få tid för en träff. Vi vill värna och slå vakt om genren i stort, proffs, amatörer, arrangörer, och skissa upp i stora drag vad RFoD gör för insatser idag. Och så hade vi tre huvudpunkter med oss där vi just nu behöver en tät dialog med Kulturrådet och flera andra aktörer.

* Stallets framtid på Nybrokajen. Vad händer efter att Rikskonserter läggs ned? RFoD är glada för att kulturutredningen skrivit att RFoD bör ta över Stallet och driva det självständigt.

* Folk- och Världsmusikgalans framtid. Vi vill säkra dess fortlevnad efter att Rikskonserter läggs ned. Galan är det bästa vi kan göra för att visa spets och bredd i genren, den fina konstnärliga utveckling vi lever i nu.

* Mångkultur. Det pratas ofta om mångkultur, och lite görs. RFoD kan och vill öka sin insats och erbjuda artister med annan bakgrund än den nordiska ett stöd att etablera sig i branschen.

Kennet, Benny och Luciana var imponerade av allt som RFoD gör, och Irene och jag gjorde en bra presentation som gav mycket plats åt det positiva. Det här gör RFoD, det kan vi, vi har kompetens på området, vi har nätverken. Men vi fick också tillfälle att belysa orättvisorna, hur det fria musiklivet får nöja sig med smulor jämfört med de stora institutionernas resurser. RFoDs alla medlemsarrangörer runt om i landet delar på ett årligt arrangörsbidrag som är lika med Kungliga Operans kostnader för en enda dag. Alla artister som gått musikerutbildning på landets högskolor har inte produktionsstöd/produktionsresurser på någon institution i landet, det saknas mycket i infrastrukturen i vår bransch. På RFoDs kansli gör personalen långt mer än de ska och vi i styrelsen är oroliga för deras hälsa på grund av hög arbetsbelastning.

RFoD gör så många olika projekt som alla förtjänar att presenteras ingående, men jag får stoppa här. Det skulle bli ett oändligt långt blogg-inlägg. Men för den som vill så finns det mesta att finna på www.rfod.se
Och kom och delta i Gala och Förbundsstämma, 23-25 april! Där händer det! Prisgala, konsert, dans, seminarier, RFoDs förbundsstämma. Så oavsett om man helt enkelt vill festa loss med folk- och världsmusikbranschen, eller fördjupa sig i nya kulturpolitiken, så har man all anledning att dyka upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar