torsdag 20 december 2012

Föreslå min sångbok till Folk- och Världsmusik Galan

Hej!
 Om ni tycker om min bok Bröllopssånger och kärleksvisor får ni gärna föreslå den för pris i kategorin Årets Utgåva vid Folk- och Världsmusikgalan i Gävle 2013. Gå in på länken och följ anvisningarna. Tack för ert stöd! Föreslå vinnare i Galan 2013.

Den vackra formgivningen är gjord av Gabriella Persson. Vi har under minst 5 år haft väldigt kreativa och inspirerande möten om bokens foto, färg, form, dekorationer då och nu.Alla fantastiska människor som varit inblandade, jag är så lycklig att få ta del av alla era fina kompetenser som nu gjort boken till den bok det är. Det går inte att räkna upp alla människor som på olika sätt bidragit under de 17 år jag haft processen igång. Många många telefonsamtal och möten har det varit!
Här är dock några som varit med att producera boken under det senaste årets intensiva fas: 

Foto Janne Mellqvist.
Handskrift Vendela Hellstrand.
Styling Eva Petrén
Modeller: Rebecca Järdmo, Håkan och Lena Andersson, Erik och Andreas, Annis Skoglund och Gasper Hrovat, Eva Rune och Vera Åström Rune.
Notskrift Eva Rune och Mikael Paulsson.
Utgiven av Bo Ejeby Förlag

Jag har fått ovärderlig hjälp med språk och korrektur i flertalet nordiska språk och dialekter.
Ville Söderbaum och Nils Johan Päiviö om samiska.
Kári Baek och Árni Dahl om färöiska.
Maria Helgegren om danska.
Astrid Nora Ressem om norska.
Biörn Landahl om bohuslänsk dialekt.
Jobs Lasse om Leksandsmål.

Två nya recensioner om boken:

Spelmannen 4-2012
Eva Rune är en mångsidig och skicklig sångerska som i år haft glädjen att ro ett riktigt önskeprojekt i hamn. Bröllopssånger och kärleksvisor ur nordisk folktradition (Bo Ejeby Förlag) är namnet på en sångbok där hon samlar ett antal av sina favoriter bland alla de visor som passerat förbi under hennes resor och åtaganden i de nordiska länderna. Idén till boken kom när Eva fått fler och fler uppdrag att sjunga på bröllop, ett sammanhang där folkliga kärlekssånger passar särdeles väl.

Här finns alltså Evas personliga favoriter av nordiska sånger, koraler, bordsvisor och visor till dans. Fina bilder och personliga kommentarer gör detta till en vacker bok man gärna bläddrar i.

Och så finns det alltså mer än hundra vackra sånger att dela på.

Peter Ahlbom.

*  *  *  *  *  *  *  *

Kuriren 12 december 2012:
Kärleken är störst av dem alla och bröllopet har genom tiderna setts som livets höjdpunkt. Detta gäller på det personliga likaväl som på ett allmännare, samhälleligt plan. Det är alltså inget obetydligt ämne vissångerskan Eva Rune har tagit sig an som redaktör för boken Bröllopssånger och kärleksvisor.

Detta är mera en samling än en bok. Materialet är visor från Norden och det "bokliga" inskränker sig till introduktioner och små anteckningar. Detta är inte nödvändigtvis ett minus. Vi talar här om traditionsmusik och det betyder ju att var och en lär sig visan, gör den till sin egen - och för denna nya visa vidare till följande lyssnare.

Det här materialet är mångsidigt. Så är ju också kärleken - och minsann alla krokar och ritualer kring bröllopet! Bokens layout och tryck är framförallt klart och lättläst. Vid sidan av detta ger anteckningarna, källförteckningen och diskografin god hjälp för den som vill söka sig vidare. En högst behändig samling som än en gång bekräftar hur mycket vi har gemensamt på det här området.

Åke Grandell. 

*  *  *  *  *  *  *

Min bok har hög koncentration på Dalarna för att vara en nordisk sångbok. Så jag bläddrade igenom och kollade hur många visor som egentligen har traditionsbärare med Dalarna som ursprung. 33 av bokens 125 sånger kommer från Dalarna! Och boken innehåller visor från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Färöarna, Estland och en från Ukraina. Så det är nog ganska tydligt var jag har min musikaliska hemvist :-)


Brudens fråga, Enviken
En gång i bredd med mig, Enviken
Nu börjar den vackraste tiden på året, Enviken, melodi av Eva
Vi segla ut på livets hav, Enviken
Vill du hålla mig kär, Enviken
Ja kärleken i världen, Enviken
Tycker du om mej, Enviken

En älskelig vän, Leksand
Leksands brudmarsch, Leksand
Orren han kuttrar, Leksand
I denna ljuva sommartid, Leksand
När rågen blir mogen, Leksand

Friarvisa från Dala-Floda
Ja vem skall denna skålen tillhöra, Dala-Floda
Jag står på ett hus, Dala-Floda

Si godafton och godkväll, Älvdalen
Min vän är min, Älvdalen

Jag kan ej giva eder guld och silver, Gagnef
Bruddans, Gagnef

Å våran värd, Malung
Säll o lökklä, Malung

Var du som jag munter och glad. Rättvik
En gång när jag bliver gift, Boda
Annas brudmarsch, skriven av Eva
Brudgummen och bruden, Grangärde
Lilla vackra flicka, Djura
Kristallen den fina, Skattungbyn
Var är den vän som överallt jag söker, Mora
Dryckesvisa, Falun
Kringkring-låt, Bjursås
Lycklig den flicka som fått en spelman, By
En liten fågel, Särna
När rågen blir mogen, Gråda


Eva


2 kommentarer: